середа, 27 січня 2016 р.

29 січня - День відкриття Антарктиди

Антарктида: Історія відкриття та вивчення

   Антарктида майже цілком лежить за Південним Полярним колом. Південний полюс розташований майже в центрі материка. Антарктида – найхолодніший та найвищий материк Землі. Вона майже повністю вкрита льодом, тому велика її частина позбавлена органічного життя. На материку немає постійного населення.
У XVIII ст. англійський мореплавець Джеймс Кук досяг паралелі 71°10 пд. ш., але пробитися далі не зміг через суцільні льоди. У 1819 р. англійський капітан Вільям Сміт уперше побачив материк (на південь від мису Горн), першим висадився на берег. У 1820 р. російські мореплавці Беллінсгаузен і Лазарєв обійшли навколо Антарктиди, вперше оцінили її розміри, описали льоди і клімат Антарктики, відкрили багато островів.

Першими досягли Південного полюса норвежець Руаль Амундсен (14 грудня 1911 р.) і англієць Роберт Скотпг (18 січня 1912 р.).

Всебічне дослідження материка почалося в другій половині XX ст. Клімат Антарктиди дуже холодний. Взимку температура повітря може опуститися майже до -90 °С. Довга полярна ніч, висока відбивна спроможність льодів і снігів, що веде до мінімуму одержання земною поверхнею сонячного тепла влітку, велика висота материка над рівнем моря – головні причини того, що Антарктида є найхолоднішим материком планети.

По краях материка і на Антарктичному півострові влітку утворюються оазиси – ділянки, вільні від льоду.

Рослинність скудна: мохи, лишайники, декілька видів квіткових рослин. Тваринний світ пов'язаний з узбе­режжям і океанами, що омивають материк. У воді багато планктона – корму для китів, тюленів, риб і птахів. Типові мешканці Антарктиди – пінгвіни. Гніздяться буревісники, альбатроси, баклани, поморники.

Активне вивчення Антарктиди пояснюється великим інтересом до унікальності її природи. Антарктида — "кухня погоди", активний центр загальної циркуляції атмосфери. Вивчення льодів важливе не тільки як ресурсу прісної води, але і як індикатора глобального потепління клімату. Вивчаються і мінеральні ресурси.

З 1955 р. українські вчені були учасниками всіх радянських антарктичних експедицій, багато зробили для дослідження природи материка. У 1995 р. Великобританія передала Україні станцію "Фарадей". 6 лютого 1996 р. над станцією, названою на честь першого Президента АН України "Академік Вернадський", було піднято прапор нашої країни. Станція знаходиться на острові Геліндез поблизу Антарктичного півострова. З 1997 р. на ній працюють українські полярники, досліджують озоновий шар над Антарктидою, проводять метеорологічні, геофізичні, геологічні дослідження.

Немає коментарів:

Дописати коментар